Gerekçe bildiren cümle nedir?
Yapılan eylemin sebebi tek cümlede açıklanıyorsa bu cümleye gerekçe cümlesi denir. Gerekçe cümlelerinde sebep-sonuç ilişkisi olduğu unutulmamalıdır. Yani bir iş tek cümlede yapılıyorsa bu işin yapılma sebebinin de belirtildiği anlamına gelir.
Paragrafda gerekçe ne demek?
Mantıklı cümleler/yargılar Bir ifadenin ortaya koyduğu zorunluluğu açıklayan yargılara mantıklı cümleler/yargılar denir. Bu tür yargıların da sebep-sonuç anlamı vardır.
Gerekçe açıklama nedir?
Gerekçe; Hükmün dayanağının akla, hukuka ve gerçek olaylara uygun olarak açıklanmasıdır. Gerekçe, dosyada yer alan bilgi ve belgelerin yerinde değerlendirildiğini göstermeli; geçerli, hukuka uygun ve yeterli olmalıdır.
Gerekçe amaç mı neden mi?
Hedef, bir kararın veya eylemin beklenen sonucudur. “Bahane” veya “bahane” anlamlarını içermez; geçmişe değil geleceğe atıfta bulunur. Bir neden, hedefe götüren nedendir. Ayrıca geçmişe de atıfta bulunur (örneğin, tamamlanmış bir olay).
Neden sonuç örneği?
Bu cümle bir sebep-sonuç cümlesidir çünkü yüklemin sebebi verilmiştir. » Okullar açılınca masraflar arttı. » Kendisini aramadığımız için bize kızdı. » Yağmur yüzünden oyun iptal oldu. » Malzeme eksikliği yüzünden inşaat yarım kaldı. > Sebep-sonuç ilişkileri iki bağımsız cümleyle de ifade edilebilir.
Gerekçelendirme Türkçesi nedir?
Gerekçelendirme genellikle gerçek inancı bilgiye dönüştüren unsur olarak kabul edilir. Bu fikir, bir inancın dünyayı nasıl etkilediğini inceler. Başka bir deyişle, bir inanca sahip olduğunuzda, bu inancın gerçeklerle tutarlı olup olmadığını incelersiniz. Buna gerekçelendirme denir.
Gerekçe nasıl olmalıdır?
Gerekçe tatmin edici olmalı ve kararın neden, nasıl, hangi hukuki dayanakla ve hangi temele dayanarak verildiğini içermelidir. Mahkemenin kararının hukuka uygun ve keyfiyetten uzak olup olmadığı ancak hükmün gerekçelerinden anlaşılabilir.
Gerekçe yazıldı ne demek?
Gerekçeli karar yazıldığında avukatlar veya vatandaşlar tarafından yapılan talebin sonucu UYAP’ta görüntülenebilecek ve ilgili talepte “gerekçeli karar yazıldı” ibaresi yer alacak. Bu ifade, gerekçeli kararın yetkili mahkeme tarafından yazıldığı ve UYAP’a kaydedildiği ve taraflarca görüntülenebileceği anlamına geliyor.
Makalede gerekçe ne demek?
Esasen, çalışmanın neden yürütülmesi gerektiğine dair ikna edici bir argümandır. İyi yazılmış bir araştırma gerekçesi kısa, öz ve ikna edici olmalıdır. Çalışmanın çözmeye çalıştığı sorunu veya soruyu, doldurmaya çalıştığı bilgi veya anlayıştaki boşluğu ve sağlayabileceği potansiyel faydaları açıklamalıdır.
Gerekçe ilkesi nedir?
YASAL KORUMA Bu anlam, öncelikle hukukun üstünlüğü ilkesi ile gerekçelendirme ilkesi arasındaki yakın bağlantıdan kaynaklanır. Gerekçelendirme ilkesi, idare ile birey arasındaki ilişkiyi düzenleyen bir unsurdur. Gerekçelendirme ilkesi, idareyi hukukun üstünlüğüne yaklaştırır ve bireyin idareye ilişkin öznelliğini ortadan kaldırır.
TDK gerekçe ne demek?
Sebep: 1. Zorunlu sebep, 2. Bir önermenin kendiliğinden ürettiği zorunluluk.
Gerekçe bağlayıcı mıdır?
Bir mahkeme kararı gerekçesi ve hükmüyle tamamlanmış olduğundan, Anayasa Mahkemesi kararlarının gerekçesi de bağlayıcı olmalıdır. Nitekim Anayasa Mahkemesi bazı kararlarında kararlarının gerekçesinin bağlayıcı olduğunu ve kararın ve gerekçesinin dürüst olduğunu açıkça belirtmiştir.
Amaç nedir örnek?
Amaç: Motive olmuş bir öğrencinin bir hedefi vardır ve bu hedefe ulaşmak için potansiyelini ve koşullarını en iyi şekilde kullanır. Örnek: “Bir fen lisesine gitmek istiyorum.” Bu cümle bir amaç örneği olarak kullanılabilir.
Amaç sonuç cümleleri ne örnek?
Amaç ve sonuç: Sınavda iyi not almak için çok çalıştı. Soruyu cevaplamak için elini kaldırdı. Kardeşim çizgi film izlemek için erken kalktı.
Gerekçeye dayalı görüş ne demek?
Gerekçeli karar; Türk halkı adına mahkemelerce verilen kararların hukuki dayanağının ayrıntılı bir şekilde açıklandığı ve verilen karar ile somut olay arasındaki illiyet bağının kurulduğu kararlardır.
Koşul cümleleri ne demek?
Koşul cümlesi veya şart cümlesi, Türkçe’deki anlamına göre cümle türlerinden biridir. Bağımlı cümlesi subjonktifte olan ve şartlı anlamı olan bir cümledir. Ana cümledeki fiilin gerçekleşmesi, bağımlı cümlede belirtilen bir koşula bağlıdır. Ancak çok çalışırsanız başarılı olabilirsiniz.
Aşamalı bildiren cümle nedir?
Durumları kademeli olarak ifade eden cümleler: Bunlar bir varlığın olumlu veya olumsuz değişimini ifade eden cümlelerdir. Cümlelerde kademeli bir durumun anlamı “gün geçtikçe, kademeli olarak, azar azar, giderek iyileşiyor” gibi ifadelerle aktarılır. *Hasta kişi gün geçtikçe iyileşiyordu. *Adana’da hava ısınıyor.
Gerekçeye dayalı görüş ne demek?
Gerekçeli karar; Türk halkı adına mahkemelerce verilen kararların hukuki dayanağının ayrıntılı bir şekilde açıklandığı ve verilen karar ile somut olay arasındaki illiyet bağının kurulduğu kararlardır.
Yargı ve gerekçe nedir?
Yargı gerekçelendirmeleri cümlede neden-sonuç ilişkisi olan ifadelerdir. Cümle yapısına bakıldığında, bir eylemin nedeni cümlede verilmişse bu cümleye yargı gerekçelendirme cümlesi denir. Başka bir deyişle, bir iş yapıldığında, bu işin neden yapıldığı belirtilmelidir.